måndag 16 augusti 2010

Matlagning på hög nivå!

För de av er som trott att "Den röde kocken" var en blogg av dagsländekarraktär, att det var upp som en sol och ner som en pannkaka som gällde - ni har haft fel!

Lått gå för en tids overksamhet, nu har semesterns kulinariska upptäcktsfärder i såväl eget som andras kök, liksom uppskattande kommentarer från läsekretsen, gett förnyad inspiration.

Från semesterns gastronomiska höjdpunkter finns det mycket att nämna. Jag skulle i entusiastiska ordalag kunna berätta om höjdpunkter med havets nyfångade läckerheter i stekpannan - färska flundror och aborrar är inte fy skam! Eller varför inte återge receptet på den mustiga lammgryta som avnjöts på en glasveranda en regnig julikväll?
Likaså kunde jag passionerat försöka återge njutningen av klassiskt helgrillat lamm som serverats på bröllop och födelsedagsfester eller entusiastiskt återge besöket på anrika wärdshuset Lindgården i Visby.

Nog tål allt detta att berättas om. Än mer att upplevas. Men det är inte om detta jag ska berätta, utan om sommarens tveklöst största gastronomiska utamaning - kosthållningen under en veckas fjällvandring!

För en veckas vandring behövs förutom ett bra spritkök och rejält med t-röd behövs följande till två personer:

* 1 påse torkade aprikoser
* 1 pkt pulverblåbärssoppa
* 1 pkt Brago chokladkex
* 1 pkt pulverchokladpudding
* 1 rejäl påse cashewnötter
* 4 pkt bacon
* 2 kg köttfärs
* 2 pkt knäckebröd
* 1 pkt Mariekex
* 8 påsar pulversoppa (Ost & Broccoli, Potatis & Purjolök, Napolitana, Mexicana, Gulasch)
* 2 tubar mjukost
* 7 st chokladkakor
* 1 pkt musli
* 5 pkt nudlar
* 1 pkt röda linser
* 1 pkt pumpakärnor
* 1 påse russin
* 1 pkt snabbkaffe
* 1 pkt snabbmakaroner
* 1 påse solroskärnor
* 2 pkt soltorkade tomater
* 2 påsar torrmjölk
* 2 pkt tortellini
* Några tepåsar
* 4 st ölkorv
* 16 st frystorkade färdigrätter, samtliga fullständigt smaklösa utom ris i basilicum som är riktigt god.

Var och en kan själv se torftigheten i denna kost. Tortellinins koktid på 18 minuter kan knappast kallas för ett långkok och det närmaste vi kommer äkta svensk husmanskost är Mariekexen.

Torftigheten i pulversoppor och frystorkat kan dock varieras genom att själv torka köttfärs och bacon i ugnen och ta med ut på fjället - där blir torkad köttfärssås och snabbmakaroner tillyxade med soltorkade tomater en smaksensation. Dessutom innebär platsen och sammanhanget en extra krydda. Pulverchokladpudding uppvispad med pulvermjölk gör sig kanske inte så bra som "fredagsmys" hemma i lägenheten. När den avjnuts tillsammans med några droppar whisky i plastkåsa på ett gigantiskt flyttblock med utsikt över såväl fjäll som dal känns det som höjden av lyx.

Med det sagt, att komma fram till slutdestinationen Kvikkjokk och avnjuta renskavsgryta i fjällstationens restaurang var inte heller så dumt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar