torsdag 3 juni 2010

Fiskafänge

Kommande helg håller Kommunisternas partiförening i Biskopsgården årlig säsongsavslutning på Grötö i Göteborgs norra skärgård. Som sig bör är det en röd kock som står för maten när en röd förening håller en röd semesteravslutning. Och vad lämpar sig bättre i skärgårdsmiljö än en riktigt dignande fiskbuffé?

Det här har jag laddat inför i veckor. Att ägna timmar i köket och dona med inläggningar, inkokningar, gravningar och annat smått och gott. Gärna ackompanjerat av lämplig musik - varför inte tillexempel Kjell Krages och Melker Davidssons fina skiva "Västkustfläktar" - och självklart med en kall öl vid sidan om.

Dessvärre infann sig ett stressmoment som något störde den behagliga lunken i köket. Dock ett stressmoment av det angenämare slaget; två av de svenska hjältarna som deltagit i Ship to gaza, och som kidnappats och fängslats av Israel, anlände till Landvetters flygplats klockan 22:15. Självklart var Kommunistiska Partiet och Proletären på plats med en delegation för att ta emot vår kamrat Hanry Ascher, och i denna delegation ingick den röde kocken, fast då i den vardagliga rollen som röd jouranalist.

Åter till ämnet. Ett problem i den röde kockens hem är det yttepyttelilla köket som inte riktigt lämpar sig för buffétillagning. Här gäller planering och hundraprocentigt utnyttjande av alla ytor, inklusive golv, fönsterbräde och kökspall. Men med lite planering funkar allt. Det är nästan att jag skulle vilja likna kvällens matlagningsäventyr för en 5-årsplan i miniformat.

Menyn för Kommunistiska Partiet i Biskopsgårdens säsongsavslutning ser ut enligt nedan, var och en av rätterna beprövade klassiker som skänker glädje till alla som vet att uppskatta god och genuin mat:

Glasmästarsill
Sherrysill
Snapsansjovis
Inkokt Lax
Gravad strömming
Strömmingslåda (tillagas på lördag)
Gul skarpsås
Gräddfil
Knäckebröd, förslagsvis med mycket smör och ost på
Färskpotatis

Nån som inte blir hungrig?











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar